HOME

BIOGRAFIE

RECENSIES

BESCHOUWING

INTERVIEWS

ARTIKELEN

GEDICHTEN

CONTACT

BIBLIOGRAFIE
ALI ALBAZZAZ is geboren in Al Nasiriye, de stad in het zuiden van Irak waar ook Abraham vandaan kwam. Hij volgde een opleiding aan het Instituut voor Economisch en Administratief Onderwijs...  [ Vervolg ]

OPTREDENS
De laatste optredens van ALI ALBAZZAZ kunt u hier vinden. Zodra er een datum bekend is van een optreden zal het meteen hier op de site worden geplaats.... [ Optredens ]
 

Remco Ekkers - PoŽziekrant nr. 2, 2003

Als je gedichten van Ali Albazzaz leest, krijg je snel het gevoel dat hier een geboren dichter aan het woord is: in welke taal hij schrijft doet er niet zo veel toe. Het interessante is dat hij in een nieuw aangeleerde taal de woorden laat meebuigen met zijn poŽtische grondhouding. Die houding wordt voor een groot deel bepaald door zijn poŽticale Irakese opvoeding.
De Nederlandse poŽzie heeft een andere geschiedenis, meer een picturale Ė maar Ali lijkt die in zich te hebben opgenomen. Zo vinden we typisch naoorlogse beelden en visies van Nederlandse dichters terug: ik noem de voorloper van de moderne poŽzie Paul van Ostayen, van de experimentelen Lucebert, maar ook Campert en latere dichters als Bernlef en Faverey.
Het belangrijkste is echter - en dat maakt Albazzaz tot een dichter pur sang, los van tijd en ruimte - het geloof in de magie van de taal, het geloof in de kracht van een oerbeginsel dat de toevallige, tijdelijke omstandigheden overwint.
De beelden doen denken aan die uit de postmoderne poŽzie, waar de metaforen grillig zijn, zonder causaal verband. De beelden staan in juxtapositie en vormen toch, ondergronds, een associatieve reeks.
Heeft de dichter deze techniek overgenomen van film en tv? Denk vooral aan de snel elkaar opvolgende beelden in videoclips, die de kijker eerder beleeft dan begrijpt.
De bundel Een kaars verduistert toch de zon spiegelt het leven van de dichter met zijn geschiedenis van onvrijheid, geweld, verbanning, heimwee; maar Albazzaz verwoordt het zů, dat de problematiek algemeen manselijk blijkt en dat we verrast worden door onverwachte verbanden. De taal geeft een beeld van de gebroken spiegel.

Remco Ekkers
PoŽziekrant nr. 2, 2003 
  [ Home ] [ Biografie ] [ Bibliografie ] [ Interviews ] [ Recensies ] [ Artikelen ] [ Gedichten ] [ Contact ]                                                                 [ عربي ]  

Alle rechten voorbehouden ©2005-2007 Iraqihost.net