HOME

BIOGRAFIE

RECENSIES

BESCHOUWING

INTERVIEWS

ARTIKELEN

GEDICHTEN

CONTACT

BIBLIOGRAFIE
ALI ALBAZZAZ is geboren in Al Nasiriye, de stad in het zuiden van Irak waar ook Abraham vandaan kwam. Hij volgde een opleiding aan het Instituut voor Economisch en Administratief Onderwijs...  [ Vervolg ]

OPTREDENS
De laatste optredens van ALI ALBAZZAZ kunt u hier vinden. Zodra er een datum bekend is van een optreden zal het meteen hier op de site worden geplaats.... [ Optredens ]
 

Gert Wijlage - 14 april 2002

Twijfel positioneren als een energiek soort dilemma tekent voor mij de kracht van Ali’s bundel.
Dit dilemma wordt namelijk gecreëerd door de juxtapositie van onvergelijkbare grootheden. Neem b.v. de frases: ‘de nacht leunt altijd op mijn buik’ of ‘op de slingerende schouders verankeren de boten niet’. Het lijkt wel of de dichter bezig is met een potje solitaire, maar dan met schaakstukken (o, Hoogeveen: - ).
Er is echter een manier om dit dilemma, dit bewegen tussen de vertrouwdheid van zelfstandige naamwoorden en de nieuwe functie die zij in het gedicht verkrijgen, vruchtbaar te maken.
De manier waarop heet hermeneutische methode en is een interpretatiemodel dat vooral door Hans-Georg Gadamer ontwikkeld is. Deze filosoof is onlangs op 102-jarige leeftijd overleden en omdat het toch de maand van de filosofie is, wil ik hem graag even aanhalen. Gadamer pleitte voor het je eigen maken van de tekst, de leesbare werkelijkheid, door middel van een empathisch verstaan waarbij je bewust bent van je vooroordelen.

Lees Albazzaz’ bundel ’Een kaars verduistert toch de zon’ op die manier, met in je achterhoofd dat niet alles gezegd kan worden (soms ook beter van niet) en dat wat gezegd of geschreven wordt niet altijd direct begrijpelijk hoeft te zijn.
Ali schrijft mijns inziens een wonderlijke hard bevochten poëzie: je legt je hand erop en de golven slaan je om de oren. Het deed me soms denken aan de visuele poëzie van surrealisten als Max Ernst, maar ook reminiscenties van Federico Garcia-Lorca kwamen bij mij boven drijven.
Dit brengt mij bij de slotzin die ik ontleen aan Albazzaz zelf uit zijn gedicht ‘Wat een laag gezang’ (pag. 17 …..):
‘Door mijn mond kauw ik mijn gedachten’.

Gert Wijlage
14 april 2002 
  [ Home ] [ Biografie ] [ Bibliografie ] [ Interviews ] [ Recensies ] [ Artikelen ] [ Gedichten ] [ Contact ]                                                                 [ عربي ]  

Alle rechten voorbehouden ©2005-2007 Iraqihost.net